Det mest åpenbare tegn på at fuglene dine kan lide av en slags ormproblemer, er når en eller flere av kyllingene dine ikke ser så bra ut som de burde, har mistet for mye vekt og vil være på egen hånd i stedet for med resten av flokkene. Du kan også legge merke til at de ikke ser veldig friske ut. I stedet for den vanlige harde avføringen, kan fuglens avføring være rennende som vann og ekstremt stinkende.
Symptomer en kan være obs på er:
- Tap av appetit
- Rennende og stinkende avføring
- Dehydrering
- Hønene slutter å legge egg
- Hønene ønsker å være alene
- Tap av balanse og koordinering på grunn av svakhet
- Kam, øreheng og øyne virker blasse
- Et utstikkende brystbein uten kjøttfylde (kjenn på det).
Unge høns er mer utsatt for orm enn voksne fugler, men hver høne bør behandles, og spesielt de som tilbringer mye tid på et gulv med mye smuss.
Man kan unngå dette ved å gi ormekur regelmessig, ca hver 6 måned. Det beste er en gang om våren og en gang om høsten.
Siden det kan være vanskelig å få i de ormekur finnes det i pulverform som man kan blande i oppbløtt for. Det finnes også kurer man kan ha i drikkevannet. Orm er veldig smittsomt og kan spres gjennom avføring.
Så vær nøye med renhold og vask regelmessig med desinfiserende middel. Husk på at om du har vært på besøk hos noen som har orm i sitt hønsehus, bør du bytte sko før du går inn i ditt eget.
Forslag til kur mot orm. Dette er kurer som ikke gir tilbakeholdelse på egg eller kjøtt. De er miljøvennlige og vel fungerende. For små besetninger er de å foretrekke framfor medisinering av preparater fra veterinær.
Kiselgur blandes i foret og fungerer mot innvollsorm og til dels gaporm
Ropa B pulver blandes i foret og fungerer mot innvollsorm og til dels gaporm
Ropa B flytende blandes i vannet og fungerer mot innvollsorm og til dels gaporm
Ropa B anti-parasitt fungerer mot innvollsorm.
Verm-X 250g pellets fungerer mot innvollsorm og til gaporm