Utbredelse: Malaysisk påfuglfasan er endemisk(liten utbredelse) til den Malaysisiske halvøyen og muligens sørlige Thailand. Rapporter om dens forekomst i Sumatra har blitt tilbakevist, og bevis på dens forekomst i Burma er feil. Den er muligens allerede utryddet i Thailand, og utvalget i Malaysia har skrumpet dramatisk - i 1997, forble den i bare 54% av lokaliteter kjent før 1970. Resterende subpopulasjoner er nå begrenset til noen få kvartaler skog der de er ujevnt fordelt, selv om det er tilsynelatende fortsatt vanlig i flere verneområder.
Habitat: Funnet på nivå eller svakt skrånende terreng i høy primær-og sekundær lavlandet skog, vanligvis fra 15 til 80 m og aldri over 300 m.
Oppdrett: Malaysiske påfuglfasaner er polygynous eller promiskuøse , og danner ikke varige parforhold. Parringssesongen er ikke helt fast; brukte reir er blitt funnet i mars, april og august. Avlsaktivitet kan faktisk foregå hele året (som hos mange fugler fra lavereliggende regnskog), utløst av overflod av mat, nøtter og frukt, i stedet for en fast rytme. Hannen skraper vekk undervegetasjon og blader fra et skjermet sted i skogen og lager seg rydninger , hvor de spiller for å tiltrekke kvinner. De viser frem de store påfugløynene i fjærdrakten til potensielle partnere mens de står i rydningen.
Som vanlig er for Galliformes , hannens bidrag til reproduksjon avsluttes etter copulasjon(parring) . Reiret er svært enkelt, består bare av noen få kvister og store blader skrapte sammen på lavtliggende fast grunn, det være seg på en termitthaug litt over skogbunnen, eller i skogbunnen. Malaysisk påfuglfasan er en av de få fasaner som vi med sikkerhet vet legger bare ett egg . Rugingen tar 22-23 dager.