Pompongfasan    -   Foto: T. Sæthre Beskrivelse: Den iøynefallende Pompongfasan-hannen er mest kjent for sin uvanlig lange topp av lilla-svart fjær, som blir opp til 9 cm i lang og blir stående opp når fuglen er opphissset. Bryst, nakke og øvre rygg er stort sett grå med veldig fine bølgelignende band. Buken og hodet er svarte med hodet dekorert med store purpur-røde ansiktslapper .

Det engelske navnet "Siamese fireback" refererer til den gule fjærdrakten i midten av ryggen, en funksjon som deles med andre firebacks. Hunnen er også ganske forskjellig fra andre Lophura høner, mest merkbart er svart øvre vinge og sentrale halefjær, dristig stengt med grå-hvitt . Fjærdrakten er ellers mest lys kastanje-rød, og hodet er grå-brun med mindre rød ansikts lapper enn hannene og ingen synlig topp.


Utbredelse: Finnes i Sørøst-Asia, fra øst Burma, gjennom nord, sentral og øst Thailand, sentrale og sørlige Laos, nord og sentrale Kambodsja til sentrale Vietnam. Den er forøvrig nasjonalfuglen i Thailand.

Habitat: Holder til i lavlandet i eviggrønne, semi-eviggrønne bambusskoger, småskog og kratt, ofte sett i nærheten av åpne lysninger som veier og stier gjennom skogen. Hovedsakelig funnet under 500 m over havet, men noen ganger opp til 800 m, og kanskje til og med 1150 m. Pompongfasanen ser ut til å tåle litt degradering av skoghabitatet, slik som moderat hogging og dyrket mark i små rydninger.

        Pompongfasan    -   Foto: T. Sæthre Oppdrett: Pompongfasanen er fruktbar tredje året, men det finnes eksempler på at fruktbare hanner har sørget for befruktede egg andre året. Hannen er fullt utfarget første året, men har kortere halefjær enn fruktbare hanner. Mai til juli er tid for egglegging. De 5 - 8 eggene ruges i 24-25 dager. De foretrekker en stor beplantet voliere med mye skygge. Pompongfasan vil kreve godt med ly, med kanskje litt varme i de kalde månedene. Gi kyllingene grøntfor og melorm under oppveksten.