Beskrivelse: Berberhøns er rund i formen, med en grå-brun rygg, grått bryst og lys brun buk. Ansiktet er lys grå med et bredt rødbrunt felt på sidene av halsen. Det har rødbrune striper med hvitt på flankene og røde ben. Når forstyrret, foretrekker den heller å løpe enn fly, men om nødvendig flyr den en kort avstand.  Den er nært knyttet til dens slekting i vestlige Europa, rødhøns ( Alectoris rufa ). Kjønnene er like, hannen er såvidt litt større en hunnen. I tillegg får hannen sporer.  Berberhøna spiser et bredt spekter av frø samt insekter.

Utbredelse : Berberhøns finnes hovedsakelig i Nord-Afrika , og er også naturlig på Gibraltar og Kanariøyene (SSP Alectoris Barbara koenigi ). Den har blitt introdusert til Portugal og Madeira, men det finnes ingen nyere registreringer av denne arten på de sistnevnte øyene. Den er også tilstede på Sardinia.

Habitat:  Denne 33-36 cm fuglen holder til i tørt, åpent og ofte kupert land. Den hekker i en grop i bakken som den legger 10-16 egg i.

Oppdrett: Det beste er å ha  Berberhøns  parvis, etter som  som den ene vil bli veldig dominerende over den andre. Høna begynner å legge mellom 8 og 16 egg i april, legger flere ganger dersom eggene tas vekk.

Noen høner har blitt rapportert å legge så mange som 30 egg per sesong! Enkelte oppdrettere opplever en stor del av ubefruktede egg som imidlertid skyldes stor del av innavl.
 

 

Lyd: