- Detaljer
- By Admin
Brakel
Brakel sølv - Foto: slowmotiongli | ShutterstockHistorie: Brakel er en hønserase som ble utviklet i Belgia. De er ikke oppdrettet for kjøttet sitt, men for sine eggleggingsegenskaper. De er en hardfør rase, tolerante mot nesten alle klimatiske forhold, og er godt motstandsdyktige mot sykdommer. Det finnes også en dvergvariant av rasen som strengt tatt er ment for utstilling.
HistorieBelgia har en lang historie med å avle høns som de velkjente rasene Brakel, Campiner og Maline. Hønserasen Brakel ble utviklet for første gang i Belgia, med avlshistorie helt tilbake til 1416. Denne hønserasen har blitt spesifisert som en «vellykket fjærkrerase» i Belgia.
Imidlertid finnes avkommet til Kempische Brakel, under det gamle navnet 'Campine', som utviklet seg annerledes enn Brakel-rasen, fortsatt i USA, Storbritannia og Australia. Det er tydelige forskjeller mellom Campine og Brakel. Brakel-rasen er større etter størrelse, og hanene deres har ikke hønefjær, i motsetning til førstnevnte. For rundt et århundre siden ble de også brukt som matfugl. Men fordi kjøttet deres hadde et snev av viltsmak, kunne de ikke bli populære. Bestanden av Brakel begynte å synke etter andre verdenskrig, og for tiden anses den for å være en sjelden rase.Beskrivelse: Ensfarget hals med hvite øreflipper med høy enkelttippet kam; en enkelt rød kam og vatler tilstede i både haner og høner; hannene er lysere enn hunnene. Hanen blir 2-2,5 kg, høne 1,8-2,2 kg.
Temperament: Ekstremt aktive med jevnt temperament, gode fôrhøstere, foretrekker å holde avstand til mennesker, ikke lett for å bli "klukke".
Egg: Eggene er hvite, vekten er 60–65 g. Brakelhøner er gjennomsnittlige til gode eggleggere, og er i stand til å legge 180-200 egg hvert år.
Farger:Vanligste farger er gull eller sølv, men finnes blant annet også i sitron, hvit og svart.