ImageBeskrivelse:
Lengde 100- 125 cm. Svart hals og hode, med ei hvit stripe fra nebbroten, rundt øyet og litt bakover, resten av kroppen er helt hvit. Stor rosa-rød vorte på nebbroten. Hunnen betydelig mindre enn hannen. Ungfuglene har mørkebrun nakke og hode, ellers som voksenfuglene. Svarthalssvanen får voksendrakt i slutten av sitt første leveår, selv om kanskje ikke alt er fullt utvokst før etter tre år.
En uvanlig fugl i Norge, i Europa forøvrig er den ikke uvanlig i fugleparker og hos hobbyoppdrettere.

Utbredelse:
Er funnet fra sørlige Brasil og sørover til Falklandsøyene.

ImageBiotop:
Vil gjerne ha større vannkilder enn de andre svanene.Reiret legges tett ned til vannet i tett vegetasjon. Sørg for mye gress og strå tilgjengelig for svanene til reiret. 3-7 egg ruges i ca.36 dager av hunnen. Hannen vokter reiret mens hunnen ruger. Svarthalset svane er gode foreldre. Vil oftest gå tre eller fire år før de hekker Svarhalsede svaner er meget populære parkfugler. De har et godt temperament, som gjør at de fint kan holdes sammen med andre svømmefugler. Flere par sammen kan bety slåssing. Bør ha et ly-skjul om vinteren.


Et svanepars skjebne... Av anonym

Vår siste dag i dette liv.

Vi kom til Norge som emigranter fra Holland i mars 2000. Ukene før avreise var det stas, fikk masse oppmerksomhet av alle som skulle ordne alle papirene vi måtte ha med, og så noe som ligner pass - det heter cites. Da vi etter en lang flytur kom til Norge, ble vi møtt av mange mennesker som skulle se alle papirene våre. Da de hadde sett papirene, satte de på mange stempel. Så reiste vi til vårt nye hjem. Der var det fint - egen dam i en park med flere små venner rundt. Vi koste oss og badet hele dagene. Men etter en stund kom det et brev fra noe som heter Naturverndirektoratet. Det var der vi måtte få innreisetillatelse før vi kom til Norge. Da vi spurte om hva vi skulle ha med når vi kom til Norge, hadde de glemt å fortelle alt, det kom de først på etter at vi hadde vært her en stund. Naturverndirektoratet hadde glemt og fortelle at det er noe som heter Viltlovens § 47. Den sier at vi er farlige for landet, på grunn av at vi er Sorthals Svaner som ikke er her i Norge fra før. På grunn av den forglemmelsen, har de nå bestemt at vi må forlate landet eller dø. Men vi har ingen plass å reise. Så etter et godt år i Norge, der alle koste seg med oss, er det nå slutt. I dag, den 23.03.01 står vi her og nyter vår siste kveldssol. Takk for oss. Moralen må bli: Er du svømmefugl og skal til Norge - så husk å reise under et annet navn, eller kom uten pass!!