HJELP og RÅD - Bør rugeegg rengjøres før du setter de i en rugemaskin?eggvaskingForstå eggeskallets rolle 

Skallet av et fugleegg er et av naturens største underverker. Det lagrer kalsium for fosteret til å bruke for vekst, varmen gjør at vannet fordamper, og også regulerer respirasjon. Men først og fremst beskytter det innholdet i egget mot skade og forurensning.

Eggeskallet er pepret med porer som tillater oksygen å gå inn i egget og karbondioksid å gå ut.  Egget trenger å gå ned i vekt under ruging og vanndamp forlater også egget gjennom porene.

Kitikula, det ytterste laget av eggeskallet er det første forsvar av et egg. Det bidrar til å hindre vann og forurensninger kommer inn i porene.

Miljøet  egget møter i løpet av de første sekundene etter at det er lagt er kritisk. På denne tiden egget er vått og porer fulle av væske. Hvis skallet kommer i kontakt med en skitten overflate er filmen av vann på overflaten  den ideelle kilden for bakterier, sopp eller virus å gå inn i porene og bevege seg inne i egget.  Når innholdet i et egg er forurenset, vil ikke rengjøring og desinfisering av skallet fjerne problemet. Så god hygiene i redekassen og rask innsamling av egg er avgjørende.


Hygiene hos hobbyhøns

Forebygging er den beste kontrollen for å redusere antallet skitne egg.

  • De fleste eggene som kommer fra redene bør være rene hvis redematerialene holdes rene.
  • Produksjonen av gulvegg kan reduseres dersom flokken er opplært tidlig å bruke sitt reirkasser ved å legge et par falske egg der.
  • Egg bør samles minst en gang om dagen eller oftere. Jo lenger eggene er igjen i reiret,  jo mer sannsynlig er det at de kan bli ødelagt eller tilsmusset. For fjørfe, bør reir rengjøres en gang i uken for å fjerne skitten jord-og husdyrgjødsel, og erstattet med rent reirmaterialer. Oftere for vannfugler.

Selv under de beste forholdene kan skitne egg likevel bli  resultatet. Skitne egg bør plasseres i en egen beholder, slik at de ikke forurenser rene egg.

Så bør egg rengjøres før du legger de i en rugemaskin?

Ikke nødvendigvis. I mange tilfeller kan du gjøre mer skade enn godt av et par grunner:

  • Alle desinfiserende prosedyrer vil fjerne det ytterste skjellaget fra egg samt skitt og kan sette egg i større fare for bakteriell forurensning.
  • Eventuelle feil i rengjøringsprosedyren kan forurense egget i stedet rense de.

Rengjøringsprosedyrer

Egg med sprekker i skal destrueres hvis mulig og bør ikke vaskes.

Kjemisk rensing med slipemidler er et alternativ for lett skitne egg, men du risikerer å ødelegge egget. Det er tidkrevende og svekker skjellaget.p;nbsp;Det fine støvet opprettet av slitasje kan også bli presset ned i porene, delvis blokkerer dem og forårsake luftveisproblemer særlig mot slutten av rugingen.
Tørr rengjøring fungerer ikke veldig godt til å rydde opp egg som har blitt smurt med innholdet av knuste egg i reiret.

Hvis du velger å bruke skuremidler å rengjøre eggene, husk å desinfisere dem fra tid til annen i vann med blekemiddel, og å la dem tørke helt før bruk for å unngå de samme problemstillingene som våt rengjøring.

Våt rengjøring er mer komplisert. Dårlig praksis har gitt eggvask et dårlig navn fordi det kan føre til mer problemer enn den var utformet for å løse.

Det grunnleggende problemet er at skitne egg er dekket med bakterier, som har problemer med å gå gjennom skallet så lenge det forblir tørt. Så snart skallet er våt, passerer de gjennom skallet lettere. 

Tilgriset egg kan rengjøres med en eggvaskeløsning som Brinsea desinfisering , eller Chicktech eggvaskepulver, og følge produsentens instruksjoner, men det er viktig å vaske egg i løsning som er vesentlig varmere enn i egget ellers vil skittent vann flyte innover gjennom porene og forurense innsiden av egget. Hvis du avkjøler egget vil innholdet krympe litt,  forårsake et undertrykk inne i det som har en tendens til å trekke fremmedlegemer inn i egget. 

Ideelt bør egg vaskes i en løsning på  41 ° C og skylles i en annen løsning, også på 41 ° C før de settes til tørk på en ren overflate. Deretter bør de bare håndteres med rene hender.

Eggvaskere med termostatisk kontroll er tilgjengelige for å sikre at løsningen er opprettholdt på riktig temperatur.

Problemer å se opp for:

Vaskeløsning er for varm (over  50 ° C) og nedsenking for lenge kan skade fosteret. Egginnholdet vil varme betraktelig og egget vil bruke litt tid å avkjøles etter at den er fjernet fra løsningen. Temperaturen kan nå et slikt nivå at fosteret begynner å utvikles, men ikke i et tempo som kan opprettholdes lenge nok for normal utvikling. Spesiell forsiktighet bør utvises med små egg.

Vaskingløsningen er for kald(under 40 ° C). Luften porene vil trekke seg sammen og trekke noen avvaskeløsningene inn i egget. Fosteret kan bli skadet av selve løsningen eller om løsningen er inaktiv av bakterier.

Vasking alle eggene i samme løsning. Du bør vaske de reneste eggene første og ta de virkelig skitne eggene til slutt. Det er alltid best å lage ny oppløsning regelmessig fremfor å legge til mere desinfiserende konsentrat til en allerede skitten løsning.

Bruk av hansker.  Gummihansker kan være glatt når det er vått, og kan lett bli forurenset. Det er å foretrekke å bruke nyvasket hender til å håndtere egg.

Konklusjon

Eventuelle desinfiserende prosedyrer vil svekke eggets naturlige forsvar mot forurensning og bør bare gjøres med stor forsiktighet.

For småskala produksjon:

  • Sterkt tilgriset egg skal destrueres hvis mulig.
  • Rene egg bør håndteres så lite som mulig og ikke renses før ruging.
  • Tilgriset egg kan renses forsiktig, eller, hvis vaskes, kun vaskes i en  løsning betydelig varmere enn egget.

 

Kilde: Brinsea

 

Aktuell video

Avem

Nettbutikken Avem

Det du trenger til oppdrett