Kalkbeinsmidd Om fuglene er plaget med hovne misdannede nesten hornlignende føtter er dette kalkbeinsmidd. Om problemet har vart en stund vil skallene på bena begynne å stå utover, mens et grått lag former seg i mellom, dette er avføring og hud fra middene. Under dette laget er bena ofte røde og blødende, senere i sykdommens forløp vil de få problemer med å gå. Dette skyldes en liten midd, kjent som kalkbeinsmidd (Cnemidocoptes mutans) . Dette er en parasitt som vi ikke kan se som bor mellom skallene i huden på hønas ben.

Om du får dette problemet er det helt nødvendig med behandling.

Anbefaling: Når du kjøper inn fugler, må du alltid kontrollere dem, og selvsagt behandle dem før du introduserer dem for rene fugler. Det er kommet gode og effektive produkter i handelen nå som egner seg til behandlingen. Scaly Leg Ointment er en miljøvennlig og effektivt salve, den kommer også som spray, Scaly Leg spray. Bruk kalkbeinsmidd salve regelmessig som en barriere mot kalkbeinsmidd. Påfør føttene fra knehasene og ned, og ikke glemme kammen og øreheng som også kan påvirkes.

Hønsehuset bør også desinfiseres. Midden spres fra høne til høne og kan ikke spres gjennom mennesker eller andre dyr. Siden disse trives i fuktige omgivelser er det forebyggende med god ventilasjon. Ofte får kyllinger dette på et tidlig stadium, det er derfor lurt å gi høne forebyggende tiltak før hun ruger ut eggene sine.