Historie: Små høns har alltid vært populære kjæledyr i dette området og er ofte referert til som "ayam Katik" (pygmé kyllinger) og "ayam Cantik" (pene kyllinger).

Den moderne rasen skyldes innsatsen til Wee Yean Een fra Kelantan, som ga rasen navnet "Serama" etter Rama, tittelen på kongen av Thailand. Rasen ble første gang utstilt i 1990. Rasen ble hardt rammet av den asiatiske fugleinfluensa-epidemien i 2004 da mange fugler ble slaktet på grunn av myndighetenes bekymringer.

Det finnes ingen skriftlige standarder for rasen i sitt hjemland. Men det er nå en samlet guide på poeng og bedømming for konkurranser i Malaysia. Mange oppdrettere har en rase eller type som de oppdretter etter, men ofte holder oppdrettere holde flere "typer". Disse typene er ofte navn gitt av oppdrettere å beskrive en blodlinje etter en mester (f.eks Husin, Mat Awang), men kan også være mer generell form, egenskaper eller atferd (f.eks slanke, ubåt, og drage).

 

Derfor er det ganske mye av mangfold i Malaysia, men det overordnede temaet for en liten modig høne med en personlighet som fryktløs kriger eller kjæledyr. Formen, atferd, temperament og størrelse på fuglen er de viktigste egenskapene. De konkurrerer mot hverandre på en åpen bordplate, konkurranser (ofte beskrevet som "skjønnhetskonkurranser") og gis poeng av flere dommere. Premien for vinnerfugler kan være ganske mye penger.

Serama,er er fortsatt relativt sjeldne og kostbare i store deler av fastlands-Europa. Nederland har trolig det største antall Serama,er utenfor Storbritannia. Mesteparten av bestanden i Nederland er etterkommere fra fugler/egg importert fra Amerika og fra Storbritannia.

I Frankrike og andre europeiske land øker de i popularitet. 

SeremaBeskrivelse: Serama er preget av sin oppreist holdning, fulle bryst, vertikale halefjær holdt oppreist og tett opp til kroppen og vertikale vinger holdt nede og som nesten berører bakken. I Malaysia er de beskrevet som modige krigere og Arkhangelsk høns på grunn av deres svært menneskelig lignende utseende.

De er den minste type høns i verden. Vanligvis under 500g, men med enda mindre fugler som er under 250g som blir avlet i sitt opprinnelige Malaysia. Men størrelsen alene ikke definerer en Serama. En liten høne uten Serama "type" er ikke en Serama, men bare en annen liten bantam.

Seramas er mye som andre bantamraser. Det tar rundt 21 dager for kyllingene å utvikle seg i egget og klekke. Kyllingene er mer utsatt for lave temperaturer sammenlignet med andre arter på grunn av deres relativt lille størrelse. Etter klekking tar det ca 16-18 uker for kyllingene å bli voksne og nå det punktet hvor de selv kan begynne å legge egg.