Om du tenker på å skaffe deg høns vær sikker på at du har tiden som trengs for å ta vare på de, og jobben det innebærer er noe du kan tenke deg å gjøre. Høns krever veldig lite i forhold til andre domestiserte dyr, men de trenger mat og friskt vann vær dag og hønsehuset trenger regelmessig rengjøring. Om du blir borte i flere dager kan du ikke la de greie seg selv, da trenger du en person som kan dra innom å passe på at de har det de trenger. Det å holde høns trenger ikke å være dyrt, spesielt ikke når du kun har noen få dyr. Men du må kjøpe eller bygge et ordentlig hønsehus, noe som lett kan koste litt. Man må også tenke på kostnaden ved å ta de med til dyrlege om de blir syke.


Når man vet at høns kan leve i 10 og kanskje 15 år er det viktig å tenke over alt dette før man går til anskaffelse av de. Det er ikke deres valg hvor de skal bo,  og deres livskvalitet er helt opp til deg som eier. Noen steder er det ikke lov å holde høns,  det har hendt at folk har måttet kvitte seg med dem etter at naboer har klaget over bråket. Det er derfor viktig å sjekke ut slikt på forhånd , både regler i ditt nabolag og snakke med naboer.

 


Hvorfor renrasede?

Mange kjøper seg blandingsraser og blir skuffet over disse . Høy hanegal, dårlig medd egg , umulig å temme og høns som er lite stedbundne er noen av de negative tingene man kan ende opp med. Dette er noen av de negative sidene ved å kjøpe ikke renrasede fugler, det er veldig vanskelig å vite hvilke egenskaper de vil ha eller ikke ha. Med rasehøns er dette et nesten ikke eksisterende problem siden disse fuglene er avlet frem for å ha spesielle egenskaper og utseende.

Ikke bare er det psykiske men også ting som utseende, egg størrelse og farge, om de blir klukk og mange andre ting avlet frem. Alle disse tingen som er karakteristiske for hver rase gjør det lettere å velge ut i fra hvilke egenskaper man er ute etter. Det er noen raser man kan knytte sterke bånd med, som kan sitte på fanget å bli klappet og følge etter sin eier som en hund.  Det finnes raser som er aggressive eller sky mot mennesker.

Raser som kan fly ganske bra og raser som aldri flyr, haner med en ganske myk stemme når de galer og haner som galer høyt og gjennomtrengende, egenskaper man må ta stilling til. At slike egenskaper er forhåndsbestemt i rasehøns er veldig hendig for de som ser etter spesielle egenskaper i sine nye kjæledyr. Noen vil ha høns kun for at de er dekorative og pene å se på. De har stor plass til å la de gå løse og bryr seg lite om de blir tamme.
Og det er andre med små hager som vil ha de løse og regner med at de skal holde seg der kun med et lite gjerde å ikke rote i blomsterbedene. Eller folk som bare har en liten balkong og kun vil ha noen få dverger på noen få kvadratmeter. Alt dette er mulig, men sjansen for suksessen er større om man finne en rase som har de egenskapene man leter etter innbygget.
Det er en myte at blandingsraser er mer hardføre enn renrasede . Det finnes raser som er mer hardføre mot enkelte sykdommer og parasitter enn andre, men dette kan fort forhindres med et skikkelig hønsehus, renslighet og vaksinering. De fleste raser er ganske hardføre.

Aktuell video

Avem

Nettbutikken Avem

Det du trenger til oppdrett