Fôring av høns

        Fôring av høns    -   Foto: unguryanu | Shutterstock

Altetere

Høns som går fritt spiser frø, bær og annet grønt så vel som insekter, marker og snegler. Avhengig av årstiden er det avhengig av hønsene hva de vil spise uten om det vanlige fôret de blir gitt. Om de blir holdt i et hønsehus med lukket hønsegård kan de ikke finne mat selv. Da er det opp til eieren å gi de et balansert kosthold.

Et balansert kosthold betyr ikke bare at de får det de trenger, men også at det de får er av god kvalitet. En fugl som lever vilt vil ikke spise dårlig mat , for den vet instinktivt  hva som er bra for den. Våre tamhøns har nesten mistet denne evnen og vet ofte ikke hva som er bra for de. Kjedsomhet kan også få de til å hakke på ting som ikke er bra eller rett og slett skadelig.

Kjøpe og oppbevare fôr

Oppbevar alltid fôret en lukket plass som er tør og kjølig. Aldri la det stå åpnet for da vil støv komme i fôret, næringsstoffene vil forsvinne fortere og mus kan få tak i det. Ubudne gjester som mus vil ikke bare gjøre regninga for fôret dyrere, de vil også urinere i det. Når hønene spiser slikt fôr kan de få problemer med fordøyelsen. Om man har få høns er det bedre å kjøpe mange få sekker i løpet av et år enn å gjøre storkjøp en gang i året. Et større innkjøp vil være billigere, men har også sine ulemper. Man kan ikke se hvor bra næringsstoffene i foret er, jo eldre fôr, jo mindre vitaminer og andre næringsstoffer.

Som en regel bør fôr brukes opp innen tre måneder fra produksjonsdagen. Sørg for å kjøpe skikkelig fôr hos en seriøs forhandler. Grønt fôr skal aldri være gammelt eller muggent.

Fullfôr og kornmiks

        Kornmiks    -   Foto:  maerzkind | Shutterstock

Kommersielt fullfôr kommer som pelletsfôr. Sammenlignet med kornblandinger er fordelen med pellets at hønsene ikke kan velge ut det de liker best å derfor får i seg alle næringsstoffene i foret. Minuset er at det blir mindre "naturlig" for de.  Om hønene ikke får beveget seg mye kan de fort bli fete av for mye korn. Har man en høne som er klukk er dette flott å gi henne, om hun velger å spise da. Kommersielt for inneholder mer kalsium, noe som mest sannsynlig stimulerer til mer egg legging.

En annen fordel ved å gi korn til en høne som er klukk er at avføringen blir tørrere. På den måten vil ikke eggene hun ligger på bli like møkkete. Om du har en liten rase vil en miks av opphakket korn være lettere å spise en  store. Alle høner elsker korn og det er en flott ting å bruke for å temme de å få de til å spise ut av hånden din. Mange vil etter bare noen få dager tørre å spise ut av hånden din, fortsetter du vil de fort bli tamme.

Mengde

Det er ikke så lett å måle hvor mye fullfôr hønene trenger. Det kommer an på størrelse, om de beveger seg mye, er klukk, legger egg, hvilken temperatur det er og en rekke andre ting. På vinteren trenger de mer næring for å holde kropps temperaturen oppe enn på en varm sommer dag. Voksne høns spiser gjennomsnittlig 30-100g pellets vær dag. Om du har fritt gående høns er det lurt å mate de om kvelden, slik at de kommer inn i hønse huset igjen.

Sammensetning en av fôret

Høns under vekst trenger en annen sammensetning i fôret en egg leggende høner. En høne som kun legger egg for å spises bør ikke få det samme som en som skal ruge ut sine. Det er viktig for utviklingen av fosteret. Dette er grunnen til at de som lager for har kommet med forskjellige typer. Man må tenke over alder og hva man skal bruke hønene til før man kjøper fôr til de.

Grønt fôr

Uten om pellets trenger høns også grønt fôr. Du kan gi dyrene litt vær dag, prøv helst å varier litt. Man kan prøve å gro de selv eller kjøpe de i butikken. Når man plukker ting ute er det viktig å passe på at det ikke er forurenset av eksos, sprøytet med noe eller av andre grunner ikke bra å gi. Og selvfølgelig bare ting som er friskt. Om noe blir liggende igjen inne hos hønene bør dette fjernes samme dag. Ikke bare er dette viktig for dine høns sin helse, men det kan også tiltrekke seg skadedyr.

Grønt man kan gi:

  • Bær f. eks solbær, rips, bringebær.
  • Grønnsaker f. eks salat, brokkoli, gulrøtter, den grønne delen på løk og andre ting.
  • Div ugress
  • Frukt f. eks epler og pærer

Animalsk protein

Høns elsker litt animalsk protein. Om dine høns bor i en lukket hønsegård kan det gå langt mellom insektene. Samle litt meitemark til de innimellom, eller kjøp melormer på en dyrebutikk. Billelarver som melormer er godsauer og man kan oppbevare de lenge på en mørk kjølig plass. Om man har en boks eller skål med høy kant kan man oppbevare de slik, også andre larver kan oppbevares slik, og hønene elsker det. Bare gi det som en ekstra godbit siden det inneholder passe proteiner.

 

Aktuell video

Avem

Nettbutikken Avem

Det du trenger til oppdrett