Vanlig levealder på gullfasan er 5 år. Gullfasanen kan fly, men foretrekker å løpe/gå på bakken. Blir den skremt vil den lette og fly opp i nærmeste tre.
Desverre er mange gullfasaner blitt krysset med diamantfasanen, mulige kjennetegn er føtter som ikke er helt gule, men gulgrå. Gullfasanen finnes i flere forskjellige mutasjoner, mørk gullfasan: hannen er mørkerød i brystet og hunnen er mørkere brun enn vanlig, gul gullfasan: som navnet sier er den røde fargen erstattet med gult.  Flere andre mutasjoner finnes også.
Gullfasanen er meget hardfør og tåler den nordiske vinteren godt, på sommeren er det viktig å skjerme den for kraftig sol, da den kan bli overopphetet.

Utbredelse:
Opprinnelig fra vestlige deler av Kina, men faktisk så har det blitt en selvstendig vill stamme i England etter utsetting.

Biotop:
Holder til i fjellområder, bratte fjellsider med skog, forholdsvis utilgjengelige områder for mennesker. derfor er det egentlig lite vi vet om gullfasanen fra dens liv i vill tilstand.
Maten finner de på bakken, frø, grønne vekster og larver/insekter/biller. Om natten hviler de i et tre. Hannen utstøter et metallisk kraftig rop i hekketiden.
Gullfasanen kan fint holdes sammen med andre prydfugler som svømmefugl og påfugler m.m. Den går ikke særlig sammen med andre fasaner, da kan resultatet bli voldsom slåssing.
Selv om hannens voksendrakt ikke er helt utfarget kan den befrukte egg allerede ett år gammel. Begynner å egge egg i midten av april, om det første settet blir tatt vekk legger den et nytt i juni.Image Eggene legges bak et skjul på bakken, gjerne bak ei rot, under en busk, eller lignende.Vanlig er ca. 6-12 egg som ruges i 22-23 dager. Gullfasanhønen ruger ofte ut eggene selv i fangenskap også. Mange opplever at gullfasanen kan legge nærmere 50 egg på en sesong dersom de blir tatt vekk etter hvert.

Bare etter noen dager kan en se kjønnet på kyllingene. Hunnkyllingene har en brun iris (ring i øyet), mens hannkyllingene har lysere iris, nærmest sølvfarget når de vokser seg til. Forøvrig er kyllingene flinke til å spise.
Volierestørrelse: Min. 15 kvadratmeter.


Hør lyden av gullfasan.