Vitamin B1, også kalt tiamin eller tiamin, er en av 8 vannløselige B-vitaminer. Som andre B-komplekse vitaminer, kalles tiamin noen ganger for et "anti-stress" vitamin fordi det kan styrke immunforsvaret og forbedre kroppens evne til å motstå stressende forhold. Det heter B1 fordi det var det første B-vitaminet som ble oppdaget. Høns er mer utsatt for nevromuskulære effekter av tiaminmangel enn pattedyr.

Tiaminmangel påvirker mange systemer av høns sin kropp, inkludert muskler, hjerte, nerver og fordøyelsessystem. En hovedfunksjon av tiamin i alle celler er som tiaminpyrofosfat eller TPP. TPP er viktig i reaksjoner som produserer energi fra glukose eller som konverterer glukose til fett for oppbevaring i vevet. I nervecellenes utløpere er det tiamin som er med på å danne et signalstoff (acetylkolin) som formidler kommunikasjon i nervesystemet og er nødvendig for hukommelse.

Når det ikke er nok tiamin i dietten, blir disse grunnleggende energifunksjonene forstyrret, noe som fører til problemer i hele kroppen. 

De fleste har fått med seg den kraftige nedgangen i sjøfugler de siste ti-årene. Nå har svenske forskere koblet dette til mangel på vitamin B1.

Av 800 døende og døde fugler som har blitt undersøkt i Sør-Sverige, har forskerne kunnet konstatere symptom på tiaminmangel hos mer enn halvparten.

Tegn har blitt sett hos 28 av 36 arter. Syk sjøfugl som fikk injeksjoner med tiamin i brystmuskelen, viste bedring, og flere ble helt friske.

I utgangspunktet har dette lite å gjøre med høns. Men det viser hvor viktig tiamin er for alle, også høns og tamfugler. 

Bildet under viser en høne som har blitt syk på grunn av mangel på tiamin.

thiamin

Hvilke symptomer?

Kliniske tegn på tiaminmangel hos kyllinger er:

Nedsatt muskelsamarbeide i koordinerte bevegelser, med økende spasmer når de er redd. Etter hvert som mangelen utvikler seg, opptrer lammelse av musklene, det begynner med sammentrekninger av tærne, og påvirker muskulaturen i beina, vingene og nakken.

Kyllinger vil sitte med bøyde bein og trekke hodet i en stargazing-posisjon, som ofte blir kalt "wry neck". Tilbaketrekking av hodet skyldes lammelse av fremre nakkemuskler. Manglende evne til å stå eller sitte oppreist

Behandling

Gi mat som inneholder mye tiamin(vitaminB1). Vitamin B1 finnes blant annet i kornprodukter og belgfrukter. 

Det finnes også i fortilskudd for fjærfe og fugler, som Quiko Forte(ekstern link) og Ropahøns komplett(ekstern link)