Beskrivelse:
53 til 58cm. 1.1–1.6 kg. Lett gjenkjennelig på sin beinete hodepryd (hjelmen) som er dekt med et lag med keratin(Keratiner er proteiner med fibrøs oppbygging, lav løselighet og høyt innhold av svovelholdig aminosyre, cystein). Det er forskjell på Alfa-Keratin som er cysteinrikt som finnes i hud, hår, ull, negler og horn, og Beta-Keratin som finnes i bl.a. silke, fuglenebb,klør og klauver / hover) samt godt utviklede hudflapper i blått og rødt. Det er flere fargevarianter av den domestiserte utgaven.

ImageUtbredelse:

Afrika: Østlige Tchad til Etiopia, østover til Rift Valley, videre sørover til grensene av Zaire, nordlige Kenya og Uganda. Domestisert rundt om kring hele verden som en matfugl.

Biotop:

Åpne gressletter, utenfor hekkesesongen søker de mat rundt omkring i flokker på flere hundre individer. Splittes opp i par i hekkesesong. Spiser blant annet bær, insekter, snegler, gressfrø, røtter, blomster. Legger 6-9 egg i en fordypning i bakken. Eggene ruges av hunnen i 24–28 dager. Meget aktive, og tildels "bråkete" fugler.


Aktuell video

Avem

Nettbutikken Avem

Det du trenger til oppdrett