Foto: Wang LiQiang/Shutterstock.com.                                             Beskrivelse: Koklassfasan (Pucrasia macrolopha) er en art av Galliform(hønsefugler), som er nært relatert til en tidligere slekt av ryper som levde under perioden Miocene for mange millioner år siden. De er mer fjernt knyttet til fasaner. Koklassfasan er den eneste arten i det monotypiske slekt Pucrasia.

Begge ordene koklass og pucrasia har blitt avledet fra fuglens territoriale kall. Koklassfasaner er boreal tilpassede arter som skiller seg inn i tre forskjellige artegrupper. De er en av de få galliformer som regelmessig flyr oppoverbakke og kan fly over lange avstander.

De er monogame med en liten tendens til sosial polyandri. Begge foreldrene passer kyllingene. Koklassfasanen er stort sett vegetarianer mye av året og beiter på pinjekjerner, furuskudd, bambusskudd og frø. De spiser masse insekter i løpet av de varmere månedene som sammenfaller med hekking og kyllinger. I løpet av denne fasen av livssyklusen lever de nesten utelukkende på maur, men er også dokumenterte konsumere av rakler fra tre, pollen og frukt.

Habitat: Fjellrike skoger fra ca 2000 - 4000 meter.

Hekking: I fangenskap fungerer Koklassfasan best med en ganske stor gressvoliere, og som alle fasaner foretrekker den å ha busker å skjule seg blant og hekke i. Koklass kan få samme diett som andre fasaner, men trenger en voliere med en overflod av vegetasjon som gjør at de trives mye bedre hvis de har rikelig med busker og grønt tilgjengelig for dem. De er hardføre fugler, men de ser ut til å være utsatt for parasittisk infeksjon, så de bør regelmessig behandles med ormemiddel. 

Koklassfasanene blir normalt fruktbare i sitt første år. De vil få voksen fjærdrakt og et par kan produsere fruktbare egg vanligvis i april da de er rundt 10 eller 11 måneder gamle. Eggene er en av de vakreste fasaneggene og er små og kremfarget med mørke flekker av rødbrunt. Antall egg kan være fra 4 til 9 stykk, og hønen kan godt legge flere ganger hvis eggene fra de første blir tatt.

Foto: Wang LiQiang/Shutterstock.com                                                       Utbredelse : Koklassfasanen er en mellomstor sky fugl begrenset til høyereliggende skoger fra Afghanistan til Sentral-Nepal, og i nordøst-Tibet til Nord-og Øst-Kina.

 

Lyd:

Aktuell video

Avem

Nettbutikken Avem

Det du trenger til oppdrett