0.1 Sølvgrå Dorking.    -   Foto Chris Watson | Shutterstock Historie: Dorking er en gammel rase som først ble utviklet som en landrase i Kent, Sussex og Surrey fylker i England. Dette området var kjent for å produsere fjærfe av høyeste kvalitet til bordet; den fem-tåede Dorking har vært den mest ettertraktede av disse hønsene. Det er byen Dorking, en gang kalt Darking, rasen ble oppkalt etter.

Opprinnelsen til  hønserasen Dorking er litt av et mysterium. Den romerske forfatteren Columella skrev om femtåede fjærfe i Roma, der beskrivelse passer godt til Dorking høns. En populær historie er at romerne brakte fem-tåede høns med seg da de invaderte i år 43 e.kr. En kuriositet er det faktum at disse fem-tåede hønsene ble så respektert av romerne for deres fine kjøttkvalitet, men ingen finnes i Italia. Man kan spekulere på om romerne kan ha brakt de fem-tåede Ardennene-hønsene fra Belgia, og at disse danner grunnlaget for Dorking-rasen.

 

Beskrivelse: Som matfugl/slaktefugl har Dorking få konkurrenter. Kjøttet er mørt og delikat. Hønsene er fyldige i de beste delene: bryst, hals og vinger. Tidligere ble dorking høns så verdsatt av oppdrettere at det var vanskelig å få handlet levende høns. En gang ryktes det at byen Dorking hadde en lov mot å selge hønsene levende.

Selv om de er gode for matgryten, er Dorking høner gode høns året rundt, og hardføre på vinteren, bortsett fra at de er tilbøyelige til å ruge etter å ha lagt 35-50 egg.

De er eksemplariske rugere og mødre; ofte tar de vare på sine kyllinger langt lenger enn høns av andre raser. Dorking høns har også en tendens til å ønske velkommen kyllinger av andre høner. Rasen er ikke mye tilbøyelig til å vandre langt hjemmefra, selv om de er gode til å finne eget for. De liker å vagle seg i trær når de får sjansen - noe uventet av en stor høne med korte ben.

 

      1.0 Sølvgrå Dorking.   -   Foto marilyn barbone | ShutterstockEgg: Eggene er hvite. Minstevekten for egg er 55 gram .

Farger: Dorking høns finnes i flere farger, den eldste av disse er den hvite, den fargede og sølvgråe. Mye gammel litteratur spekulerer på om hvit Dorking høns er den opprinnelige varianten. Vi vet at farget dorking er den største av Dorking høns varianter og at sølvgrå Dorking ble avledet fra den. Andre farger på Dorking høns inkluderer gjøkfarget, svart, rød og flekkete.

Aktuell video

Avem

Nettbutikken Avem

Det du trenger til oppdrett